5 gevaren voor digitale privacy in 2021

Nu de mate van thuiswerken exponentieel is gegroeid, wordt ook veiligheid op afstand belangrijker. Veel werkgevers doen er alles aan om het personeel en belangrijke documenten van het bedrijf te beschermen. Toch zijn er een aantal belangrijke digitale gevaren die ook in 2021 op de loer liggen. Hieronder behandelen we de 5 belangrijkste.

Vergrote kans op hackers

Het eerste gevaar dreigt door de vergrote kans op hackers. Veel mensen zijn gedwongen om méér tijd thuis door te brengen, waardoor automatisch ook het gebruik van internet toeneemt. Hierdoor neemt ook de kan toe dat computers, laptops en smartphones gehackt kunnen worden. Daarom is aan te raden om een VPN te installeren. Door middel van een VPN is het mogelijk om jouw fysieke locatie te verbergen. Daarnaast worden de gegevens die je naar het internet verstuurd en weer ontvangt, versleuteld. Op die manier kan de data ook niet onderschept worden. 

Daarnaast blijkt uit een artikel van de Volkskrant dat digitale criminaliteit nog verder toeneemt. Na de forse stijging van het afgelopen jaar, lijkt het er dan ook op dat deze stijging zich de komende jaren door gaat zetten. Naast verschillende vormen van fraude, worden de activiteiten met betrekking tot hackers ook uitgebreid. 

Gebruik van sociale data

Waar hackers voorheen vooral actief waren achter een beeldscherm, schuwen ze tegenwoordig persoonlijk contact ook niet. Gewapend met persoonlijke data die vrij op internet te vinden is, zoals LinkedIn profielen, Instagram accounts of corporate-websites, trachten zij bij medewerkers informatie te achterhalen. De medewerker gelooft dat het een legitiem persoon is die opbelt, terwijl er vaak kwade bedoelingen achter zitten. Door werknemers bewust te maken van de gevaren en hierover te informeren, kan al een groot deel van het probleem afgevangen worden. 

Ransomware bij particulieren

Waar hackers voorheen vooral focuste op grote bedrijven, worden ook particulieren steeds aantrekkelijker. Dit komt vooral door de persoonlijke gegevens die over veel mensen te vinden zijn op het internet. Daarnaast is de beveiliging bij grotere bedrijven vandaag de dag dusdanig goed, dat het veel lucratiever kan zijn om een groot aantal kleinere particulieren aan te vallen. Door het eisen van losgeld proberen de hackers op die manier bij een groot aantal mensen kleine bedragen los te peuteren. 

Focus op smartphones

Ook wordt de focus steeds meer verlegd naar smartphones. Dit komt omdat een groot deel van de smartphone gebruikers ook een groot deel van de dag hier gebruik van maakt. Door middel van advertenties, mailtjes en push-meldingen proberen hackers dan ook steeds vaker de particuliere gebruikers te verleiden. 

Ook door het ontwikkelen van apps wordt dit geprobeerd. In dit soort gevallen worden er malafide apps ontworpen óf wordt er een push-melding verstuurd met daarin de melding dat een app geüpgraded moet worden. Geef je hieraan toe, dan is de kans groot dat de malware geïnstalleerd wordt. Een belangrijk advies is dan ook om geen apps te installeren van buiten de App Store of Google Play Store. Wanneer de malware geïnstalleerd is, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de privacy. 

Internet of Things als gevaar

Internet of Things lijkt de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling. Toch blijkt het voor hackers ook een belangrijke ingang wanneer deze apparaten niet op een juiste manier zijn beveiligd. Hierdoor kan dit nieuwe concept niet alleen als kans, maar ook zeker als gevaar worden gezien. Wanneer upgrades of patches niet of te laat geïnstalleerd worden, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de veiligheid van data en documenten. 

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende gevaren die ook in 2021 weer op de loer liggen. Persoonlijke data die misbruikt wordt, gegevens die gehackt worden of push-meldingen die malware op je telefoon installeren. Door deze nieuwe methoden in het achterhoofd te houden, kun je je voorbereiden op mogelijke gevaren. 

local_offerevent_note January 20, 2021

account_box Internetbureau


local_offer